7. 4. 2016

V březnu 2016 vydalo Letiště Praha ve svém časopisu SPOLU (zpravodaj pro obyvatele okolí pražského letiště) malý, ale pro občany města Hostivice velice zajímavý článek.
Citujeme:
„Rekonstrukce pojezdové dráhy zastaví i část hlavní dráhy.
Z důvodů nutné rekonstrukce pojezdové dráhy TWE F bude v období od 15.března do 10.června 2016 mimo provoz hlavní dráha Letiště Praha RWY ve směru O6 (tedy směr na městskou část Přední Kopanina). V provozu přitom zůstane hlavní dráha ve směru 24 (na obec Jeneč).
V případě nevyhovujících povětrnostních podmínek však bude nutné letecký provoz převést na vedlejší dráhu RWY 12/30. S ohledem na dlouholeté statistiky proudění větru lze provoz na vedlejší dráze odhadovat na přibližně 37 dní. Prioritu má využívání hlavní dráhy, takže vedlejší dráha se bude používat vždy pouze po nezbytnou dobu.
Letiště Praha v současné době nemá jinou možnost převedení provozu. Situaci kompletně vyřeší až výstavba paralelní dráhy, která by v podobných případech mohla převzít veškerý provoz.“
Náš komentář: Ona zajímavá informace pro občany našeho města spočívá v poslední větě tohoto článku. V letištním zpravodaji se již nepíše, kterým směrem nová dráha (tak jako u ostatních) povede. Totiž na Hostivici.